Medveten Insikt

SweFlagEngFlag  

banner företag privat

 | Tillbaka till föregående sida |

Ledarskapets paradoxer

Att ikläda sig rollen, uppgiften och ansvaret som ledare är på sätt och vis att utmana ödet! Inte minst för man så sällan vet hur det landskap ser ut i vilket man ska lotsa verksamhet och framförallt medarbetare från start till mål.
Dagens, morgondagens och framtidens ledarskap utövas och kommer att utövas i ett förändrat landskap än det vi vant oss vid att agera i - ett landskap där pendeln slår mellan:

 

Kaos – Ordning och reda.

För en del är kaos livets krydda, för andra längtan tillbaka till det som var förr, det kända. Hur möter jag den förväntan eller oro som mina medarbetare bär?

 

Disciplin – Gränslöshet.

Var sak på sin plats, ett ämne i taget eller integration och sammanhang. En härlig blandning av perspektiv som utmanar varandra, frågor som söker sina svar. Djup specialistkunskap i samspel med gränsöverskridande projekt.

 

Samtal – Påståenden.

Konstruktiv kommunikation, dialog, det goda samtalet där vi kommer till tals med våra frågor och våra tvivel. En nödvändighet för att utveckla verksamhet och medarbetare. Möjlighet att på allvar skapa förståelse för färdriktning och uppgifter. Men också sanningen för dagen, så som den ser ut, det vi alla måste veta.

 

Sorl – Tystnad.

Händelser, aktiviteter, skratt, meningsutbyten, ja till och med debatter. Något som sätter fart på lärhjulet, som inspirerar och motiverar. Men samtidigt behov av tystnad. Eftertankens rum, avslappning – något som alla organisationer borde ha. Reflektion i tystnad och stillhet som en förutsättning för ett erfarenhetsbaserat vardagslärande.

 

Fantasi – Logik.

Tänk om ”om” inte fanns! Bara två bokstäver som kan dämpa entusiasm och nyfikenhet. Men oftast kommer vi på lösningen när vi inte tänker för mycket. Naturligtvis finns ju också rätt och fel. Och den röda tråden är ibland livsviktig som ledtråd för att förstå sammanhanget.

 

Aha – Hjärnkontor.

Att handla på känn som filosofi i ledarskapet kan låta vågat. Ytterst handlar det om att lita på sin förvärvade erfarenhet. Det behöver man tillåta sig. Det gäller att inte handla och agera på symptom utan på de bakomliggande orsakerna.

 

Störa/beröra – Stryka medhårs.

Störa och beröra står för att förändring sällan kommer tillstånd om inte såväl hjärna som hjärta är med. Logik och känsla. Mentala strukturer som utmanas, men mellan varven inslag av lagom – balans, något att vila i.
Samtidigt som pendeln slår och osäkerhet är det enda säkra vi vet så har det gång efter annan bevisats att just motsatser är en förutsättning för lärande.
Det är en balansgång man måste ägna sig åt som ledare. Att leda i både och!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   magnolia             

 

Framgångsrikt ledarskap

Det finns en gemensam nämnare i framgångsrikt ledarskap, nämligen den mogna människan. Mognad är inget man föds med, utan något man utvecklar med erfarenhet och medvetet arbete. Grunden för det mogna ledarskapet är att du lär känna dig själv. Om du inte förstår dig själv, dina egna känslor, värderingar, fördomar och attityder så har du väldigt svårt att förstå andra människor.

Medveten Insikt bidrar med olika förhållningssätt som är grunden för ett moget och framgångsrikt ledarskap. Vi kan hjälpa dig att stärka din utveckling av ditt ledarskap. Vi ger dig idéer om vilka förhållningssätt som är framgångsrika.

Ett moget ledarskap innebär att du:

  • Har en grundläggande positiv och humanistisk människosyn.
  • Har en ödmjuk inställning till dig själv, andra och livet.
  • Försöker leva som du lär.
  • Försöker leva efter devisen ”såsom jag själv vill bli bemött, så bemöter jag andra”.
  • Ständigt försöker lära dig av dina erfarenheter och använder dem för att utvecklas och växa.
  • Har utvecklat ett förhållningssätt som gör att du tar ansvar för dina tankar, känslor och handlingar.
  • Har mod att stå för det du tror på.

Den mogne ledaren är inte nödvändigtvis formell chef/ledare i organisationen. Däremot är han ledare över sitt eget liv, dvs han är medveten om vad som är viktigt för honom, gör medvetna val utifrån det och tar ansvar för det. Han är också lyhörd för och respekterar andra människors känslor och behov.

Ledarskap är ett förhållningssätt. Ditt förhållningssätt och dina attityder visar sig i ditt beteende och hur du utövar ditt ledarskap. Du kan själv välja vilka förhållningssätt som ska prägla dina tankar, känslor och handlingar. Du kan träna dig i nya förhållningssätt om du vill.

Det mogna ledarskapet och de förhållningssätt som är viktiga att utveckla bygger på att du har en vilja att lära, mod att utveckla dig själv och att du tar dig tid att reflektera över vad du tänker, känner och gör.

Mod behövs för att våga hantera konflikter och utveckla din kommunikationsförmåga och känslomässiga intelligens.

De framgångsrika ledarna är ödmjuka, har hög integritet och lust att leda. De är bra på att skapa miljöer där människor växer. De är visionära, långsiktiga, modiga och har förmågan att omsätta sina idéer och mål i handling. De har en hög etik i relation till sin omgivning. Det mogna ledarskapet utgår från en tro på att man kan åstadkomma något genom sin önskan att tjäna och inte att härska.